Zodra ik ontdekte dat ik moeder werd, besloot ik dat ik de perfecte moeder zou zijn. Ik zou veel met m’n kind spelen, ik zou blij zijn, vrolijk, geduldig en nooit zou ik mijn stem verheffen.

Hier heb ik veel over na kunnen denken tijdens mijn zwangerschap. Ik lag namelijk ziek op bed. Hyperemesis Gravidarum. Ook wel bekend als extreme zwangerschapsmisselijkheid. Ik was dus dag in dag uit alleen met mijn gedachten.

Ik ging het beter doen. Niet zoals mijn moeder. Ik ging de perfecte moeder zijn.

Eenmaal bevallen werd dit al snel anders. Ik raakte mijn baan kwijt en ik ging scheiden. Opeens was ik een alleenstaande moeder. Toch deed ik er nog steeds alles aan om de perfecte moeder te zijn.

Vrij vlot nadat ik mijn man leerde kennen, werd ik weer zwanger. En weer was ik zo ontzettend ziek. Op dat moment begon dat perfecte moederschap al weg te brokkelen. Want hoe kon ik een perfecte moeder zijn wanneer ik niet eens voor mijn oudste kon zorgen?

Eenmaal na deze zwangerschap werd het alleen maar erger. Mijn lichaam had het te zwaar gehad en ik was overbelast en oververmoeid geraakt. Ik kon niets hebben. Ik kon geen moeder zijn.

Althans, zo voelde het voor mij. Alles wat ik zo graag had willen doen, dat kon ik niet. Sterker nog, ik kon niet eens lang alleen zijn met mijn kinderen. Dan raakte ik zo overprikkeld dat ik huilend en gillend weg moest lopen.

Perfecte moeder? Ik was het totaal niet!

Ik raakte in een enorme dip en huilde mezelf regelmatig in slaap. In alle stilte, om de druk op mijn gezin niet nog hoger te maken. Ik had gefaald en flink ook.

Het enige wat ik nog wilde was rust. Rust in mijn hoofd en weer rust in mijn gezin. Maar hoe? Ik bleef er om roepen, maar niemand leek mij te horen. Bij de huisarts kreeg ik de verkeerde diagnoses, bij de gemeente hadden ze geen idee. Uiteindelijk kreeg ik de juiste hulp.

En nog belangrijker… ik kreeg te horen dat ik al de perfecte moeder was! Dat was een echte eye-opener. Al duurde het nog heel lang voor ik dat ook durfde in te zien.

Op dat moment besloot ik dat geen enkele moeder dit hoeft door te gaan. Wat ik in deze jaren heb geleerd, gebruik ik nu om moeders te helpen hun rust terug te vinden. Zowel in hun eigen hoofd als in hun gezin.

Ik ben Henrieke Stevens, eigenaar van Sanctity – Praktijk voor emotiemanagement. En ik bied jou de tools om de moeder te zijn die je bent!